Auran kunnan tiedote liittyen koronavirustilanteeseen 13.3.2020

EDIT: Auran Hoivakoti on suljettu toistaiseksi vierailuilta!

Hallitus on antanut 12.3.2020 seuraavan linjauksen

  • Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Muiden kokoontumisten osalta suositellaan harkintaa riskiarvioiden pohjalta.
  • Työpaikoille ja lähikontakteihin hallitus suosittaa, että epidemia-alueilta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä työnantajan kanssa.
  • Etätyötä tulee suosia (mikäli työtehtävät sen mahdollistavat).
  • Muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja tulee siirtää.
  • Ulkomailta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdista ja poissa-oloista (kaksi viikkoa) yhdessä palveluntuottajan ja koulutuksen järjestäjän kanssa.
  • Ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla tulee välttää.
  • Kansalaisten tulee seurata ja noudattaa matkustusohjeita ja tehdä matkustusilmoitus, mikäli matkustaminen on välttämätöntä.

Koronavirukseen varautuminen Auran kunnassa

Auran kunnassa seurataan valtakunnallista tilannetta koronaviruksen suhteen.

Ajankohtaiset tiedot koronaviruksesta THL:n ja terveyskeskuksen sivuilta. Pöytyän Terveyskeskus on avannut erillisen neuvontapuhelimen koronavirusta koskevia kysymyksiä varten numerossa 02 4864 1398. Linja on käytössä klo 10-15, muina aikoina voi soittaa normaaliin sairaanhoidon neuvontapuhelimeen.

Tietoa koronaviruksesta –valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 535 535
Valtion yhteinen puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Hyvä hygienia, erityisesti käsienpesu ja oikein yskiminen, suojaavat parhaiten mikrobien leviämiseltä.

Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen THL:n sivuilta löytyy tarkempaa tietoa suojautumiseen ja ajankohtaiseen tilanteeseen liittyen:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Koronavirusinfektion ja epäilyn tutkimukset ja hoito kuntayhtymän alueella:
https://www.poytyanterveyskeskus.fi/korona-info/

Töihin, kouluun tai päiväkotiin ei tule kenenkään saapua sairaana.

Koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisy

Hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset tarttuvat ilmateitse pisaratartuntana suoraan henkilöstä toiseen tai pinnoille joutuneista sairastuneen limaeritteistä kosketuksen välityksellä. Kuumeisen hengitystieinfektion aikana ei pidä mennä työpaikalle tai julkisiin kulkuneuvoihin, eikä viedä sairastunutta lasta päivähoitoon.

Tartuntojen välttämiseksi kannattaa yleisestikin huolehtia hyvästä käsihygieniasta pesemällä kädet huolellisella saippuavesipesulla niistämisen jälkeen ja ennen ruokailua, sekä julkisissa tiloissa käymisen jälkeen. Käsidesinfektioainetta voi myös käyttää, jos saippuavesipesua ei ole mahdollista tehdä.

Silmien, suun ja nenän alueiden koskemista likaisilla käsillä tulee välttää, koska virukset leviävät niistä hengitysteihin. Pisaroiden leviämisen voi estää yskimisen ja aivastamisen aikana peittämällä suun nenäliinalla tai yskimällä ja aivastamalla hihaan.

Suunenäsuojuksia tai hengityksensuojainta ei tarvitse käyttää muiden kuin terveydenhuollossa toimivien tartuntatautitilanteessa.

Hengityssuojaimien ja suunenäsuojuksien käytöstä terveydenhuollon ulkopuolella ei ole juurikaan hyötyä. Ne kostuvat hengitysilmasta melko nopeasti, jolloin niiden kyky estää pisaroita tai hiukkasia heikkenee. Suojaimien käsittelyssä saatetaan lisäksi tahria suunenäaluetta ja käsiin tarttuu suojaimen pinnalta mikrobeja.

Vapaa-aika

Markkinalauantaiksi 14.3. suunnitellut Kai Kuutamon sirkusesitykset Aurasalissa siirretään toiseen ajankohtaan. Uudesta esiintymisajasta tiedotetaan myöhemmin.

Kunnan nuorisotila Cafescon nuorisoillat ja klubit tullaan perumaan 16.-20.3. väliseltä ajalta. Jatkosta tiedotetaan erikseen.

Ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla tulee välttää. Auran kunta suosittelee kunnan tiloissa harrastustoimintaa järjestäviä tahoja pitämään harjoittelutaukoa.

Muista toimenpiteistä tai tilaisuuksien perumisesta tiedotetaan erikseen.
Lisätietoja antaa vapaa-aikasihteeri Mirka Alhonen puh. 050 554 9746.

Auran koulu ja varhaiskasvatus

Kouluun ja varhaiskasvatukseen tullaan vain terveenä. Koronavirukseen varautumisen kannalta on tärkeää, että oppilaat, joilla on flunssan oireita (varsinkin pienessäkin kuumeessa) jäävät kotiin eivätkä tule paikalle. Luonnollisesti on yleisestikin tärkeää, että sairasta oppilasta ei missään tilanteessa lähetetä kouluun tartuttamaan muita oppilastovereitaan taikka henkilökunnan jäseniä. Oppilaiden on syytä varautua poissaoloihin siten, että pitävät kaikki oppikirjat kotonaan ja pakkaavat reppuun ne kirjat, joita kunakin koulupäivänä tarvitaan. Näin vältymme tilanteelta, että pitkään poissaoleva oppilas ei voi tehdä tehtäviään oppimateriaalin ollessa koulussa.

Mikäli saavutte ulkomailta  ja vaikka olette tullessanne oireettomia, suosittelemme tällä hetkellä kotiin jäämistä kahdeksi viikoksi. Ole tällöin yhteydessä lapsen opettajaan tai päivähoitoryhmään.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tämän myötä THL on luopunut maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueiksi. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/koronavirustilanne-ja-umn-matkustustiedotteet

Mikäli Auran koulussa tai varhaiskasvatuksessa ilmenee koronavirustartuntoja, voidaan koko yksikkö joutua asettamaan karanteeniin. Tiedotamme asiasta perheitä aktiivisesti. Epäselvissä tilanteissa ole yhteydessä puhelimitse yhtenäiskoulun rehtori Ville Koukiin puh. 050 554 9742, Kirkonkulman koulun rehtoriin Kaisa Olariin 040 085 2389 tai varhaiskasvatuspäällikkö Anita Peltoseen puh. 040 556 9817.

Kotihoito, tehostettu palveluasuminen ja asumispalveluyksiköt

Kotihoito, tehostettu palveluasuminen ja asumispalveluyksiköt toimivat toistaiseksi normaalisti. Palvelutalolla sallitaan vain lähiomaisten käynnit asukkaiden luona, joita niitäkin käyntejä pyydetään harventamaan. Ethän kuitenkaan vieraile palvelukeskuksessa tai iäkkäiden kotona sairaana tai jos sinulla on edes lieviä flunssaoireita. Erityisen tärkeää on välttää vierailuja, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita ja olet palannut ulkomailta. Älä vie edes lievästi sairasta lasta kyläilemään ikäihmisten luo.

Uuden koronaviruksen (COVID-19) riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus.

Muut palvelut

Auran kunnanvirasto (keskustoimisto, tekninen toimisto, vapaa-aikatoimisto ja sosiaalitoimisto) toimii ja palvelee toistaiseksi normaalisti. Jos mahdollista, hoida asia puhelimitse tai sähköpostilla. Tullessasi kunnanvirastolle, huolehdithan hyvästä käsihygieniasta. Henkilöstön suojaamiseksi sosiaalitoimistosta ei anneta vastaanotto-aikaa jos on flunssaoireita.