Yksi ydinviesti koronatartuntojen ehkäisemiseksi kuuluu seuraavasti: välttäkää sosiaalisia kontakteja ja tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Ohjeet koskevat kaikenikäisiä kansalaisia. Ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla tulee siis välttää. Tämän lisäksi julkiset kokoontumiset on jo rajoitettu kymmeneen henkilöön.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat on velvoitettu pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Auran kunta tarjoaa kaupassakäyntiapua niille riskiryhmien henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta muuten saada apua ruokaostoksiin tai apteekkiostoksiin.

Lasten ja nuorten kohdalla koulujen sulkemisella on pyritty vaikuttamaan kontaktien määrään. Tauti leviää kuitenkin siellä missä lapset ja nuoret kokoontuvatkin. Siksi jokaisen on syytä harkita sosiaalisia kontakteja ja mahdollisuuksien mukaan rajoittaa vierailuja tai joukoissa liikkumista epidemia-aikana. Esimerkiksi oman perheen kesken pallonpelaaminen tai leikkipuistoilu on jopa suotavaa, mutta muunlaiset kokoontumiset on syytä siirtää tulevaisuuteen.

Jokaisen on siis syytä kiinnittää huomiota omiin toimintatapoihinsa yhteisen hyvän takia. Auran kunta muistuttaa kuntalaisia koronaviruksen tarttuvuudesta. Kaiken ikäiset ovat alttiita saamaan tartunnan ja lieväoireinen voi tiedostamattaan tartuttaa muita.

Maan hallitus on tiedottanut, että se varautuu uusiin rajoituksiin, jos nyt päätetyt keinot eivät tehoa. Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.

Auran kunta vetoaakin kuntalaisiinsa presidentti Niinistöä lainaten, että epidemia-ajan pysytellään fyysisesti etäällä, mutta henkisesti lähellä. Ulkoillaan ja nautitaan keväisestä auringonpaisteesta!

Kuva Sabine van Erp Pixabaystä