Tiedoksi huoltajille, oppilaille ja henkilökunnalle

Koronatartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti. Tämän vuoksi laajaa tartuntojen testausta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ei kyetä enää tekemään. Perusterveet lapset ja nuoret sairastavat lievät hengitystieinfektiot kotona eikä terveydenhuollon koronatestausta lievissä oireissa tarvita. Testausten vähenemisen lisäksi myös karanteeni- ja eristyspäätöksiä tehdään nyt vähemmän. Tehtävät päätökset käsittävät ainoastaan samassa taloudessa asuvia. Koululuokkia tai päiväkotiryhmiä emme enää aseta karanteeniin.

Testauksia teemme edelleen esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille, lääketieteellisille riskiryhmille, raskaana oleville sekä varusmiehille.

Suosittelemme, että lapsi tai nuori ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen oireisena eli mikäli hänellä on lieviäkin hengitystieoireita kuten esimerkiksi yskää, nuhaa tai kurkkukipua. Sairastuneena on tärkeää välttää perheen ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden (5) vuorokauden ajan oireiden alkamisen jälkeen tai kunnes lapsi tai nuori on ollut oireeton 2 vuorokautta.

Hallituksen koronaministerityöryhmän suosittamasta koululaisten viikoittaisesta koronatestaamisesta odotamme vielä valtakunnallista linjausta. Koronan kotitestejä voidaan tehdä kuitenkin kodeissa omatoimisesti pakkausselosteen mukaisesti. Kotitestausta suositellaan myös altistuneille erityisesti samassa taloudessa asuville. Positiivista kotitestin tulosta ei tarvitse varmentaa ja eikä ilmoittaa terveydenhuoltoon.

Jos perheessä on kotitestein todettu koronapositiivinen perheenjäsen, suosittelemme ettei altistunut oireeton lapsi menee kouluun tai päiväkotiin. Kouluun tai päiväkotiin palaamista suosittelemme vasta, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta tai sairastunut on ollut oireeton 2 vuorokautta.

Kaikissa kouluissamme on edelleen voimassa vahva maskisuositus kaikilla vuosiluokilla ykkösestä ysiin.

Katja Virta
Johtava lääkäri
Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä