Koronaepidemia kääntyi kasvuun syyskuun puolivälissä ja kasvaa nyt hitaasti, kahden viikon ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa 100 000:a henkilöä kohden on nyt 292 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan.

Epidemian kiihdyttyä uudelleen myös sairaanhoidon kuormitus on kääntynyt kasvuun.

– Tiistaiaamuna Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyksissä) oli hoidossa 31 Covid-positiivista potilasta, joista 14 oli hoidossa koronavirusinfektion vuoksi, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila sanoo. Seitsemäntoista potilasta oli hoidossa ensisijaisesti muusta syystä ja koronavirus oli todettu lisälöydöksenä.

– Sairaala pärjää näillä luvuilla, vaikka kuormitus on suurempi kuin kuukausi sitten. Meillä on noin osastollinen potilaita eristettävänä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vt. johtaja Mikko Pietilä sanoo.

THL suosittelee tänä syksynä uutta koronan tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

– Nyt kiertävään koronavirusvarianttiin suunnatut rokotteet ovat jo käytössä Varsinais-Suomessa. Tehosteannoksilla pyritään ennen kaikkea ehkäisemään iäkkäiden ja riskiryhmään kuuluvien sairaalahoitoa ja vähentämään koronaan liittyviä kuolemia, Harri Marttila sanoo.

THL suosittelee, että tehosterokotus otettaisiin marras-joulukuussa yhtäaikaisesti influenssarokotteen kanssa.

Maskisuositus ennallaan

Varsinais-Suomen koronakoordinointiryhmä keskusteli kokouksessaan 11.10.2022 maskisuosituksesta ja päätyi pysymään nykyisessä suosituksessa. Maskia käytetään esimerkiksi julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, kun hakeudutaan koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin.

Maskin käyttöä suositellaan myös vierailijoille ja henkilökunnalle terveydenhuollon kaikissa toimipisteissä, ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa, vammaispalveluiden hoitoyksiköissä, iäkkäiden ja riskiryhmään kuuluvien laitos- ja kotihoidossa sekä tarvittaessa myös sosiaalityössä. Lue tarkempi maskisuositus tästä.

– Pääperiaate on, että maskia voidaan käyttää jokainen, joka haluaa. Sen käyttö on täysin normaalia yhteiskunnassa, Pietilä sanoo.

Lisätietoa: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vt. johtaja Mikko Pietilä mikko.pietila(a)tyks.fi tai puh. 050 515 0615 ja infektiolääkäri Harri Marttila harri.marttila(a)tyks.fi tai puh. 050 478 6844.