Koronatiedote Auran kunnassa 27.8. 

Auran kunnan johtoryhmä on kokouksessaan linjannut Korona-pandemiaan liittyvää ohjeistusta seuraavasti: 

Matkustusrajoitusten osalta suositellaan toimimaan THL:n ohjeistusten mukaan https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia. Kunnan työntekijöitä koskien johtoryhmä antaa vahvan suosituksen olla karanteenissa 14 vrk ohjeistuksen mukaisesti. 

Johtoryhmä seuraa aktiivisesti koronatilannetta ja tiedottaa aina tarvittaessa. Toiminnoissa edellytetään edelleen huomion kiinnittämistä turvaväleihin ja tehostettuun käsihygieniaan. Kunnan toimipisteissä tulee asioida ja työskennellä vain terveenä. Kunnanvirasto on avoinna normaalisti, mutta asiointi pyydetään hoitamaan ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostitse. Kunnan työntekijät vastaavat suoriin puhelinnumeroihinsa, jotka löytyvät kunnan kotisivuilta, ja myös puhelinvaihde on auki. Asiakastapaamiset ovat mahdollisia myös etukäteen sopien. 

Koulujen oppilaiden osalta odotetaan THL:n/valtion viranomaisen ohjeita. Samoin toimitaan maskien käytön osalta. Etätyön suhteen noudatetaan kunnan jo olemassa olevia ohjeita. Mikäli valtiolta tulee uusia etätyöohjeita, tilannetta tarkastellaan uudestaan. Kunta tiedottaa oppilaita ja vanhempia mahdollisista uusista toimista Wilman kautta.
 

Auran kunnan varhaiskasvatus ja opetus  

Varhaiskasvatus- ja esiopetus:
Varhaiskasvatuksen ohjeistusta koronapandemian aikana:  

Varhaiskasvatuksessa   

  • noudatamme ohjetta hyvästä käsihygieniasta. 
    • muiden kuin lasten sekä varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatuksen yksiköissä tulee välttää. 
    • järjestämme lapselle ja perheelle mahdollisuuden tutustua varhaiskasvatuksen toimintaan väljyys- ja hygieniatekijät huomioiden. 
    • noudatamme ruokailuissa hygieniaohjeita.  

Jos lapselle ilmaantuu infektio-oireita varhaiskasvatuspäivän aikana, kehotamme huoltajaa hakemaan hänet kotiin. Tästä eteenpäin huoltaja ja/tai terveydenhuoltohenkilöstö arvioi tilanteen, koska varhaiskasvatuksen henkilökunta ei voi ottaa vastuuta tilanteen tarkemmasta arvioinnista.  

Hygienian tehostamisesta ja fyysisten kontaktien välttämisestä huolimatta pidämme tärkeänä huolehtia, että lapsi saa tarvitsemansa läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.   

Miten toimitaan, kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon?
(THL:n ohjeistus päivitetty 25.8.2020)  

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita (kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli), lapsi ei saa osallistua varhaiskasvatukseen.  

Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.  

Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi osallistua varhaiskasvatukseen.  

  • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole. 

Jos oireet kotiseurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.  

Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.  

Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana.  

Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.  

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena. 

Opetus:  

Koulut noudattavat THL:n yleisiä ohjeita ja toivovat, että hengitysinfention oireista kärsivät lapset eivät tule kouluun. Lisäksi jokaisen on syytä pestä kädet aina tullessa kouluun ja lähtiessään täältä, välitunnin jälkeen sekä ennen ja jälkeen ruokailun. Tämän lisäksi on tärkeää noudattaa välituntialueita ja välttää kaikkea tarpeetonta lähikontaktia muiden oppilaiden kanssa. 

Jos lapsi sairastuu 

Jos lapsi saa testiajan vasta usean päivän päähän ja oireet ehtivät kokonaan loppua ennen sitä, testiin ei tarvitse mennä. Oireeton lapsi voi palata normaalisti kouluun. 

Negatiivista testitulosta ei vaadita vaan oireettoman päivän jälkeen lapsi voi osallistua koulun toimintaan. Tämä siis siinä tapauksessa, että ei ole muutoinkaan syytä epäillä koronatartuntaa. Jos huoltaja on tilanteessa epätietoinen toimintatavoista on hänen on syytä kääntyä terveysviranomaisten puoleen. 

 Palveluasumisyksiköt Hoivakoti ja Mikonpolun asuntola 

Vierailukielto Hoivakodin sisätiloihin on edelleen voimassa. Vierailut asukkaiden luona tapahtuvat pääsääntöisesti ulkona. Poikkeustilanteissa järjestetään omaisille mahdollisuus tavata asukasta sisätiloissa. Vierailijoita pyydetään soittamaan ja sopimaan etukäteen tulostaan. 

Henkilökunta opastaa vierailijoita käsihygienian toteutumisen ja suojavarusteiden käytössä. 

Syksyllä ilmojen viilentyessä järjestämme läheisille sisätiloihin turvallisen paikan tavata asukkaita. 

Kasvomaskien jako vähävaraisille Auran kuntalaisille 

Hallituksen suosituksen mukaisesti Auran kunta aloittaa kankaisten kasvomaskien jakamisen vähävaraisille. Ainakin ensi alkuun kasvomaskeja jaetaan kaksi kappaletta henkilöä kohden. Kangasmaskit on tarkoitettu pestäviksi ja siten useaan kertaan käytettäviksi. 

Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi erityisesti joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa turvavälin (=1-2 m) pitäminen ei onnistu. Suositus koskee yli 15-vuotiaita.  

Jakelu aloitettiin 24.08.2020. Jakelupiste on avoinna Auraamossa seuraavasti: 

maanantaisin klo 14.00 – 15.00
torstaisin klo 14.00 – 15.00 

Auran kunta hoitaa jakelua yhteistyössä SPR:n Auran osaston kanssa. 

 

Lisätietoja: 

Pöytyän Terveyskeskuksen korona-info
https://www.poytyanterveyskeskus.fi/korona-info/ 

Kunnan yhteystiedot
https://aura.fi/yhteystiedot/