Kulttuuriralli järjestetään su 30.8. klo 11-16, ilmoittaudu mukaan!

Ars Auranmaa ry ja Auranmaa-säätiö järjestävät elokuun viimeisenä sunnuntaina Aurajokilaakson Kulttuurirallin, jolloin kaikki tien varren kulttuurikohteet ovat auki ja yksityiset henkilöt ja yhdistykset voivat avata kotinsa tai maatilansa ovet tai  järjestää näyttelyjä, konsertteja ja pop-up ravintoita. Yhteisenä nimittäjänä tapahtumalle on kohteiden sijainti Varkaantien (RKY) eli tulevan Aurajoen Matkailutien varressa. Kulttuurirallista toivotaan kirppisrallien kaltaista yhteisöllistä tapahtumaa, joka vetäisi väkeä myös kauempaa tutustumaan upeisiin näyttelyihin, museoihin ja yksityisiin aarreaittoihin.

Auranmaa-säätiö on ollut vahvasti mukana auttamassa alkuun Aurajoen Matkailutie -hanketta ja idea kulttuurirallista on luontevaa jatkumoa sille. Myös Ars Auranmaassa innostuttiin heti kulttuurirallin järjestämisestä juuri tämän tien varressa, joka on listattu koko pituudeltaan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY). Kulttuuriralli-projekti käynnistettiin vasta kesäkuun alussa, mutta mukana on jo nyt yli 20 kohdetta Liedosta Oripäähän näyttelyistä ja museoista yksityisin koteihin.

“Aurajokilaakso on pullollaan ihan huikean hienoja kulttuurikohteita, jotka voisivat olla kokonaisuutena jopa kansainvälisesti kiinnostavia vierailukohteita. Silti moni meistä ei ole käynyt edes oman kunnan kotiseutumuseossa. Täytyy tunnustaa, että minäkään en tiennyt Riihikoskella sijaitsevasta kulkutautisairaala-museosta ja Haverin sudenkuopallakin kävin tänä keväänä ensimmäistä kertaa. Nähtävää riittäisi useammaksi päiväksi, jokainen voi poimia kohteista ne itseään eniten kiinnostavat. Minua kiehtovat tien varressa olevat vanhat maatilat.” kertoo Auranmaa-säätiön puheenjohtaja Anna Rauhansuu.

“Toivomme mukaan mahdollisimman paljon myös yksityisiä koteja ja maatiloja sekä tien varressa sijaitsevia yhdistyksiä ja yrityksiä. Emme halua asettaa tarkkoja rajoja sille, mitä kohteesta löytyy vaan nyt voidaan antaa luovuuden kukkia. On mahdollista järjestää oma näyttely, pitää konsertti, avata talon tai vaikka aitan ovet. Myyminen ei ole kiellettyä, emmekä ole tyrmäämässä kenenkään ideoita”, hehkuttaa Ars Auranmaan puheenjohtaja Susanna Joki. Mukaan toivotaan myös niin yksityisten kuin yhdistysten järjestämiä pop-up ravintoloita ja onpa ilmaan heitetty jopa idea pop-up majatalosta sekä tansseista.

Tapahtumasta tehdään kirppisrallien tapaan kartta. Valtaosa kohteista sijaitsee tien varressa, mutta reitiltä voi poiketa jokusen kilometrin. Vallitsevaa pandemiatilannetta seurataan, mutta toistaiseksi avoimet ovet kutsuvat kulttuurikohteisiin.  Järjestäjät kannustavat kaikkia mukaan matalan kynnyksen ja hyvän mielen kulttuuritapahtumaan!

Ilmoittautumisia toivotaan viimeistään 7.8. mennessä Susanna Joelle: susanna.joki@luukku.com tai 040 556 5467. Tarvittavat tiedot: kohteen nimi, osoite ja mitä kohteessa tapahtuu.

Tähän mennessä mukana ovat ainakin seuraavat kohteet järjestyksessä Aurajoen yläjuoksulta alajuoksulle:

ORIPÄÄ

Syrjämän Taiteilijakoti Villa Ville

PÖYTYÄ

Khronoksen talo (etäisyys 6km tiestä)

Pihlavan kartano, valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö sekä Raija Turtolan näyttely

Myssyfarmi, avoimet ovet ja Aulis Heikkilän Aurajoki-akvarelleja, PöU:n hiihtojaoston luomupuffa

Sudenkuoppa, osa Pöytyän kulttuurihistoriallista polkua

Museopappila, Aarre Aaltosen pysyväisnäyttely ja Pöytyän Kotiseutuyhdistyksen Morsiusteema

Enkelipuisto, Kyösti Iitin ite-taidetta (etäisyys 10km tiestä)

Kulkutautisairaala-museo, Yläneentie

Vanha Vehnämylly, 50-luvun tavaraa, kahvila ja takakonttikirppis

Mööpelitupa, talonpoikaistupa ja verhoomo

AURA

Koskipirtti ja Museotalo, pysyväisnäyttely, Anu Tuomen Särkyvää-näyttely sekä kahvila

Auraamo, mm. Ars Auranmaan Tekstipaja sekä Auraamon kesäkaupan pop up kahvila

Veräjänkorvan museo

Holmberg, 1920-luvun talo holvikellareineen ja Indermühle, musiikkituokio/konsertti

Partiomaja, Auran Eräkurjet, lettu-pop up, partiokulttuuri

Mäkilän tila, Aura yli 200-vuotias maatilamiljöö, vanha päärakennus, lapinlehmiä, ahvenanmaan- ja suomenlampaita, pop up-ravintola, Jenni Mäkilä

LIETO

Nautelankosken museo, näyttely ja kahvila

Tarvasjoen kotiseutumuseo (11km tiestä)

Vilkkimäen Kahvimuseo ry

Kahvila Namia, Vilkinmäki