Tiedote. Julkaistu: 17.09.2020, 10:00
Lounais-Suomen Jätehuolto

Syksy tuo tullessaan pihatalkoot ja värikkäät lehtikasat. Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) muistuttaa, että LSJH:n lajitteluasemilla otetaan kotitalouksien haravointijätettä sekä risuja ja oksia vastaan maksutta vuoden ympäri. Ensisijaisesti haravointijäte kannattaa hyödyntää omassa pihassa.

Kuulaat kelit ja puista putoavat värikkäät syksyn lehdet innostavat pihatalkoisiin. Samalla alkaa Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluasemilla haravointijätteen sesonkiaika.

– Meillä ei ole enää pariin vuoteen ollut erillisiä haravointijätekampanjoita, vaan kotitaloudet voivat tuoda haravointijätteen pienkuormat maksutta LSJH:n lajitteluasemille ympäri vuoden. Järjestelyllä on haluttu tasata lajitteluasemien asiakasmäärää, joka kasvoi kampanja-aikoina suureksi, LSJH:n palvelusuunnittelija Marko Kokkonen kertoo.

Myös risut ja oksat maksuttomia

Maksuton vastaanotto koskee henkilö- ja pakettiautolla sekä henkilöauton peräkärryllä tuotuja haravointijätteitä.

Haravointijätteeksi lasketaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt sekä kitketyt kasvit ja kaislat. Myös oksia ja risuja voi tuoda lajitteluasemille maksutta ympäri vuoden. Maksuton vastaanotto ei koske omenoita, jotka kuuluvat biojätteeseen.

Haravointijäte ja risut on pidettävä kuormassa erillään, koska ne lajitellaan asemilla eri paikkoihin. Haravointijätteestä valmistetaan viherrakentamisessa käytettävää multaa, risuista ja oksista haketta.

Hyödynnä haravointijäte omassa pihassa

Haravointijätteet kannattaa ensisijaisesti kompostoida tai hyödyntää niiden syntypaikalla, omassa pihassa.

– Ruohonleikkurilla voi ajaa ohuen kerroksen lehtiä silpuksi nurmikon päälle. Oksat ja risut taas voi hakettaa ja käyttää kompostin seosaineena tai katteena pensaiden juurilla, Kokkonen vinkkaa.

Mikäli jätettä ei pysty hyödyntämään omassa pihassa, on oikea osoite lajitteluasema. Jätelain mukaan haravointijätteen vieminen toisen maalle on kielletty. Kielto koskee myös kunnan tai kaupungin omistamia maita sekä muita yleisiä maa-alueita, kuten vaikkapa lähimetsää. Kiellolla pyritään estämään muun muassa haitallisten vieraslajien leviämistä.

– Lajitteluasemilla vastaanotetaan maksutta myös asianmukaisesti pakattuja vieraslajijätteitä. Vieraslajit on pakattava huolellisesti tiiviisti suljettuun tuplajätesäkkiin ja pidettävä erillään muusta haravointijätteestä, Kokkonen neuvoo.

Vastaanottopaikat vaihtuvat Topinojalla

Turun Topinojan jätekeskuksen lajitteluasemalla haravointijätteen ja risujen vastaanottokasat vaihtavat tällä viikolla paikkaa. Jatkossa haravointijätteet otetaan vastaan lajitteluaseman oikealla puolella sijaitsevalla kentällä, jonne ajetaan jätekeskuksen liikenneympyrän ensimmäisestä liittymästä. Risujen vastaanotto löytyy lajitteluasemalle vievän tien varresta, jonne ajetaan liikenneympyrän toisesta liittymästä.

– Paikkojen vaihdolla voidaan eriyttää syksyn haravointijätteentuojat muusta pientuojaliikeenteestä ja siten vähentää ruuhkaa lajitteluasemalle johtavalta tieltä. Jos haluaa välttää ruuhkia, kannattaa asiointi ajoittaa jollekin muulle päivälle kuin maanantaille, Kokkonen sanoo.

Lajitteluasemien yhteystiedot ja aukioloajat: www.lsjh.fi/jatekeskukset-ja-asemat

Vieraslajeja koskeva ohje: www.lsjh.fi/vieraslajit

Lisätiedot:

Marko Kokkonen
palvelusuunnittelija, LSJH
puh. 020 728 2180
Marko.kokkonen@lsjh.fi

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on 17 kunnan omistama yhtiö. Huolehdimme kuntien puolesta asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja jäteneuvonnasta. Tarjoamme palveluita myös kuntien kiinteistöille. Toimialueella asuu noin 420 000 asukasta, vapaa-ajan asuntoja alueella on noin 36 000. Yhtiön tavoitteena on pienempi kuorma huomiselle! 

Liitteet