Pöytyän kuntayhtymän uudet koronaohjeet

Jos olet perusterve ja sinulla on vain lieviä hengitystieoireita, terveydenhuollon koronavirustestiin ei tarvitse hakeutua. Vältä kuitenkin samassa taloudessa asuvien kanssa kontakteja muihin ihmisiin vähintään 5 vuorokauden ajan tai kunnes olette olleet oireettomia 2 vuorokautta. Jokaisen on tärkeää kertoa omille kontakteilleen altistumisen mahdollisuudesta.

Mikäli tarvitset karanteeni/eristyspäätöksen, työskentelet sosiaali- tai terveydenhuollossa, kuulut riskiryhmiin tai olet raskaana, varaa aika testiin. Terveydenhuollon henkilökunta voi myös ohjeistaa sinut PCR-testiin. Kotipikatestejä on suositeltavaa tehdä itsenäisesti kotona lievien oireiden kohdalla. Kotitesti ei kuitenkaan yksinään riitä eritys- tai karanteenipäätöstä varten.

Eristys- ja karanteenipäätösten pituudet muuttuvat 15.1.2022 alkaen. Jo annettuja päätöksiä emme muuta takautuvasti. Eristysaika lyhenee 7 vuorokauteen. Kaikkien rokottamattomien karanteenin pituus on aina 10 vuorokautta. Jos sinulla on rokotesuoja ja kuulut lähipiiriin, karanteenin pituutesi on 7 vuorokautta. 3 rokotetta saaneiden kohdalla karanteenia ei yleensä määrätä. Lähipiiriin kuulumattomia rokotettuja tai taudin alle 6 kuukautta sitten sairastaneita ei karanteeniin määrätä.

 

Pöytyä 14.1.2022

Katja Virta, johtava lääkäri