Sähkön jakelukeskeytykset ovat mahdollisia, jos kulutus ylittää sähkön tuotannon ja tuonnin. Näin voi käydä pitkien ja tuulettomien pakkasjaksojen aikana, mutta myös tuotannon ja jakelun häiriötilanteissa. Tällöin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu. Fingrid vastaa Suomen sähköjärjestelmän tasapainosta. Fingrid on päivittänyt arviotaan sähkön riittävyydestä alkaneena talvena. Riski sähköpulaan joutumisesta kylmänä talvipäivänä on kasvanut, koska Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy aiemmin ilmoitetusta.
Sähkön riittävyys pyritään turvaamaan kotitalouksille viimeiseen asti, mutta tänä talvena sähkökatkojen riski on tavallista suurempi. Jos kiertäviä sähkökatkoja joudutaan tekemään, ne ovat arviolta noin kahden tunnin pituisia. Katkot koskevat aina isompaa aluetta kerrallaan ja kaikkia alueen kiinteistöjä. Katkoja voidaan joutua tekemään samalle alueella useammin kuin kerran, mutta kahden sähkökatkon välissä on aina useampi tunti aikaa. Kriittisten sähkönkäyttäjien, kuten sairaaloiden, sähkönjakelu pyritään turvaamaan. Jos koko Suomen sähköjärjestelmä kaatuisi, sähköjen palauttaminen veisi useita tunteja tai kauemminkin, jona aikana koko yhteiskunta olisi ilman sähköä. Suunnitellut sähkökatkot ovat viimeinen keino estää koko sähköjärjestelmän kaatuminen sähköpulatilanteessa.
Kulutuspiikit
Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkiaamuina klo 8–10 ja alkuiltaisin klo 17-19. Sähköpula ajoittuu luultavasti juuri kulutuspiikkeihin. Sähkö katkeaa, jos kulutus ylittää tarjolla olevan sähkön määrän. Siirtämällä omaa sähkönkäyttöäsi edellä mainittujen tuntien ulkopuolelle, voit pienentää sähkökatkojen riskiä. Fingridin ilmainen Tuntihinta-mobiilisovellus seuraa pörssisähkön hintaa ja hälyttää, kun sähkö on kallista. Silloin sähkönkäyttöä kannattaa rajoittaa, vaikka ei itse pörssisähköä käyttäisikään.
Viestintä ja uutisointi
Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee tiedotteen Fingridin ilmoittaessa kiristyneestä tehotilanteesta. Myös Fingrid, paikalliset sähköverkkoyhtiöt ja media tiedottavat sähköpulasta ja toimintaohjeista. Seuraa uutisia sekä kantaverkkoyhtiö Fingridin ja paikallisen sähköverkkoyhtiön viestintää ja sosiaalisen median kanavia. Jos sähköpulatilanne syntyy yllättäen, ei siitä aina ole mahdollista tiedottaa etukäteen. Sähköverkkoyhtiöön ei tarvitse olla yhteydessä sähköpulaan liittyvissä sähkökatkoissa. Sähköverkkoyhtiö tiedottaa asiakkaita tilanteesta mm. häiriökarttapalvelun ja erillisten tiedotteiden kautta sekä asiakkaille tehtävällä suoralla viestinnällä. Sähköpula päättyy, kun sähkön tuotanto ja tuonti riittävät jälleen kattamaan sähkön kulutuksen. Kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoittaa sähköpulatilanteen päättymisestä. Myös Auran kunta seuraa tilannetta ja viestii asiasta omissa kanavissaan.
Varaudu ennakkoon
Varaudu ennakkoon mahdollisiin sähkökatkoihin. On tärkeää, että sähkön jakelusta vastaavalla energiayhtiöllä on matkapuhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi tiedossa, jotta ennakkovaroitus sähkökatkoista saavuttaa sinut mahdollisimman aikaisin.
Mikäli kantaverkkoyhtiö Fingrid tai oma energiayhtiösi tiedottaa sähköpulasta, noudata ohjeita välittömästi. Jakelukeskeytyksestä saat tiedon omalta jakeluverkkoyhtiöltäsi.
- Jakeluverkkoyhtiö Caruna vastaa sähkön jakelusta Auran alueella. Varmista, että Carunalla on ajantasaiset yhteystietosi.
- Seuraa sähköyhtiösi tiedotusta.
- Seuraa valtakunnallisia ja paikallisia tiedotusvälineitä.
Toimi näin, mikäli sähkön jakelu keskeytyy
- Sammuta sähkölaitteet virtakytkimestä. Varmista etenkin liesi, sähkökiuas, kahvinkeitin, silitysrauta ja pesukoneet, jotta ne eivät aiheuta tulipalovaaraa sähköjen palattua.
- Herkimmistä laitteista, esimerkiksi tietokoneista, voi varmuuden vuoksi ottaa pistokkeen irti.
- Irrota auto lämmitystolpasta ja sähköauto latauspisteestä.
- Pidä ikkunat ja ovet suljettuina, jotta lämpö ei karkaa.
- Vältä jääkaapin avaamista sähkökatkon aikana. Pakastinta ei kannata avata lainkaan.
- Tarkista, että kukaan ei ole jäänyt jumiin hissiin. Hälytä tarvittaessa apua kiinteistöhuollosta.
- Pysy rauhallisena. Sähkökatkosta ei tarvitse ilmoittaa erikseen energiayhtiöön tai soittaa hätäkeskukseen, mikäli mitään henkilövahinkoa tai onnettomuutta ei ole sattunut.
- Vältä veden käyttöä sähkökatkon aikana. Sähkökatko ei kuitenkaan vaikuta hanaveden laatuun. Vesijohtovesi on turvallista juoda myös sähkökatkon sattuessa
- Sähkökatkon sattuessa viemäröinti toimii vain osittain. Vältä viemärin käyttöä katkon aikana eli älä käy esimerkiksi suihkussa ja älä vedä vessaa
Aina kun poistuu kotoa pidemmäksi ajaksi, on koti hyvä jättää sellaiseen kuntoon, ettei lyhyestä sähkökatkosta ole haittaa.
Puolustusministeriön Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin -opas
Lähteet: Fingrid, Astetta alemmas, Energiateollisuus, Omakotiliitto