Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronatyöryhmän tiedote 5.10.2021

Varsinais-Suomessa koronatilanne vaikeutuu. Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 145,8. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 126,6. Positiivisten testien osuus on noussut ja on nyt yli seitsemän prosenttia. 

– Aalto jatkuu vaan eikä näy laskusuuntaa, tämä on huolestuttava ilmiö, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Uusia potilaita tulee Tyksiin hoitoon koko ajan. Tällä hetkellä on 14 potilasta hoidossa, joista alle 5 on tehohoidossa.

Vuodeosastohoitojaksot ovat yleensä lyhyitä, mutta tehohoitopotilaat tarvitsevat hoitoa pidempään.

Suurin osa tartunnan saaneista ovat iältään 20-34-vuotiaita. Vieraskieliset ovat edelleen yliedustettuna niin sairastuneiden kuin sairaalahoitoa tarvitsevien joukossa, mutta myös suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvia on joutunut sairaalahoitoon.

Ilmaantuvuus on suurempi rokottamattomilla

koronatartuntojen 14 vuorokauden ilmaantuvuus 12 vuotta täyttäneiden joukossa ryhmiteltynä annettujen rokotusten määrään

Kokonaan rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden henkilöiden 14 vuorokauden koronailmaantuvuus on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella noin 500. Yhden rokoteannoksen saaneiden vastaava ilmaantuvuus on noin 250 eli 50 prosenttia matalampi.

Kaksi rokoteannosta saaneiden ilmaantuvuus on noin 50 eli peräti 90 prosenttia vähemmän kuin kokonaan rokottamattomilla.

– Vakavan sairauden riskin osalta rokotuksen hyödyt ovat vielä selkeämmät. Rokottamattoman riski sairaalahoidon tarpeesta oli viime viikolla alueellamme 14-kertainen verrattuna kahdesti rokotettuun, Rintala sanoo.

Maski käyttöön

Suunenäsuojuksen käyttö on vieläkin tärkeää tartunnan leviämisen pysäyttämiseksi.

– Maskien käyttö on tehokas tapa estää tartuntoja. Tilanteen nyt vaikeutuessa suosittelemme edelleen käyttämään maskia tunnollisesti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Suunenäsuojusta suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa:

  • Julkinen liikenne, varsinkin ruuhka-aikoina.
  • Julkisissa sisätiloissa, ja yleisötilaisuuksissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.
  • Kouluissa ja oppilaitoksissa peruskoulun 6. luokasta lähtien.
  • Lisäksi suunenäsuojusta käyttävät koronavirustestiin hakeutuvat matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Oman tilannekohtaisen harkinnan mukaan suunenäsuojusta voi edelleen käyttää muissakin tilanteissa.
  • Sairaaloissa potilaiden ja vierailijoiden tulee käyttää suunenäsuojusta sairaalan ohjeistuksen mukaisesti.