YRITTÄJYYS KIINNOSTAA NUORIA AURASSA 

Härkätien 4H-yhdistyksen alueelle on tänä vuonna putkahtanut neljätoista uutta 4H-yrittäjää.
Liiketoimintasuunnitelmiensa mukaan nuoret ovat pitäneet jätskikioskia, valmistaneet kädentaitotuotteita, tehneet piha- ja maatilatöitä, siivonneet koteja, toimineet lastenhoitajina, tarjonneet kauneudenhoitopalveluja sekä hoitaneet lemmikkejä.

4H-yrittäjyys on ollut monelle nuorelle myös kesätyö. Härkätien 4H-yhdistyksen alueen kaikki kunnat – Aura, Koski Tl, Lieto, Marttila ja Pöytyä – ovat päättäneet tukea uusia kesätyönään 4H-yritystä pyörittäneitä nuoria kesäyrittäjätuella arvoltaan 200 euroa. Tuen saantiin on ollut ehtona 13 tai 14 vuoden ikä kotikunnasta riippuen, 4H-yrityskoulutus, kirjanpidolla osoitettu tietty tuntimäärä töitä omassa 4H-yrityksessä kesäloman aikana, liiketoimintasuunnitelman laatiminen ennen kuin 4H-yrityksen on perustanut sekä yritysohjaajan hankkiminen tukemaan toimintaa.  Kaikille uusille 4H-yrittäjänuorille kesätyöyrittäjän tukea ei ole voitu hakea. Esteenä on ollut esim. joku muu kunnan myöntämä kesätyöllistymistä edistävä tukimuoto tai nuoren ikä.

Kaksitoista kesätyönään 4H-yrittänä toiminutta nuorta on saanut oman kuntansa myöntämän kesätyöyrittäjän tuen. Nuoret ovat auralaiset Aino Alkio, Hertta Eskolin, Salla Mäki, Liisi-Lotta Paloniitty, Emilia Salminen, Henna Siitonen ja Vilma Simola sekä pöytyäläiset Matias Kesti, Veeti Mäkirinta, Ville Pitkänen, Otso Vartio ja Olli Virtanen. Onnittelut näille nuorille ja heidän tukijoukoilleen! Kaikki 4H-yrittäjänä vuoden 2022 aikana toimineet nuoret laativat vielä vuosiraportin toiminnastaan 15.1.2023 mennessä ja voivat samalla osallistua omalla 4H-yrityksellään valtakunnalliseen kilpailuun, jossa on oma sarja 13-17 -vuotiaille ja 18 -28 -vuotiaille nuorille. Myös Härkätien 4H-yhdistys palkitsee aktiivisimpia 4H-yrittäjänuoria kevään 2023 sääntömääräisessä kokouksessaan. Tämän vuoden puolella löytyy vielä myyntipaikkakin 4H-yrittäjien myytäville tuotteille Auran 4H-Joulukaupasta. Kauppaan voi toimittaa omia tuotteitaan myytäväksi ennen joulua.

Nuorten yrittäjyyttä tukeva kesäyrittäjätuki on ollut Aurassa, Koskella Tl, Liedossa, Marttilassa ja Pöytyällä tarjolla nyt muutaman vuoden. Toivotaan, että yhteistyö kuntien kanssa jatkuu ja myös ensi keväänä 4H-yrityksen perustaneille nuorille tarjoutuu mahdollisuus kesäyrittäjätukeen.  Kesätöiden löytäminen on haastavaa ja oman idean tai ajatuksen kokeileminen 4H-yrittäjänä voi olla kannattavakin kesätyökokemus. Ainakin siinä oppii suunnitelmallisuutta, asiakaspalvelua, markkinointia, hinnoittelua ja omaksuu yrittäjyydessä vaadittavia kirjallisia taitoja.

”4H-yrittäjyys on valtavan hieno konsepti, josta jokaisen nuoren olisi hyvä tietää. 4H-yritys on helppo tapa kokeilla ohjatusti ja turvallisesti onko yrittäminen nuoren oma juttu. Auran kunnassa koemme tärkeäksi tukea näitä nuoria yrittäjyyden ensi askeleilla ja haluamme myös tarjota liiketoimintamahdollisuuksia erilaisten tapahtumien, iltatorin ja muun yhteistyön osalta.” kertoo Auran kunnan kehittämisjohtaja Anna-Mari Alkio.

Uusien 4H-yrittäjyydestä haaveilevien nuorten ei kannata jäädä pohtimaan ongelmaa tai ajatustaan yksin.  4H-järjestöllä on tarjolla kipeimpään koulutustarpeeseen omalla ajalla suoritettava verkkokoulutus ja keväällä Härkätien 4H-yhdistys järjestää uusia tapaamisia ja koulutuksia yritysidean hiomiseksi ja oman 4H-yrityksen perustamiseksi. Nopeimmin avun saa olemalla rohkeasti yhteydessä Härkätien 4H-yhdistykseen ja toiminnanjohtaja Tuovi Löytynojaan.  Katsotaan yhdessä millaisia koulutusmahdollisuuksia on lähipiirissä tai tavataan oman idean jatkokehittämiseksi ja oman 4H-yrityksen perustamiseksi.

Lisätietoja 4H-yrittäjyydestä
https://4h-akatemia.fi/juuri-sinulle/4h-yrittajalle/

ja Härkätien 4H-yhdistys/Tuovi Löytynoja puh. 050 588 7693; tuovi.loytynoja@4h.fi