Edellisessä postauksessa kerroin, kuka olen, mutta tällä kertaa ajattelin kertoa itsestäni hieman tarkemmin. Avaan samalla ajatuksia siitä, miksi teatteri on mielestäni tärkeää, mikä siinä kiinnostaa ja miksi haluan tehdä teatteria.

 

Kuka olen?

Olen Riitta Lindroos, teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK. Olen valmistunut Turun taideakatemiasta 2014, ja olen siitä lähtien tehnyt teatterialan töitä freelancerina. Erityisosaamistani on soveltava teatteri eri kohderyhmien kanssa. Minulla on kuitenkin laaja kokemus ja osaaminen teatterin eri osa-alueilta, kuten esimerkiksi ohjaajan-, näyttelijän- sekä teatterituotannon töistä. Olen työskennellyt sekä ammatti- että harrastajatuotannoissa.

Vuodesta 2017 lähtien olen toiminut ammattitaiteilijoiden työosuuskunta Kulttuurivaltakunta OSK:n hallituksen varsinaisena jäsenenä. Kulttuurivaltakunnan hallituksen jäsenenä olen ollut mukana perustamassa turkulaista Teatteri Mundoa, joka on ammattitaiteilijoiden ylläpitämä soveltavan taiteen teatteri.

Työtaustani

Näyttelijäntyötä olen päässyt tekemään muun muassa Pyynikin kesäteatterissa, Teatteri Mundossa sekä Linnateatterissa. Tämän lisäksi minulla on monen vuoden harrastajateatteritausta. Ohjaajantyötä olen harjoittanut monissa eri harrastajateattereissa, kuten esimerkiksi Turun ylioppilasteatterissa, Turun yliopistossa sekä Sipilänmäen kesäteatterissa. Viimeisimmän ohjauksen sekä käsikirjoituksen olen toteuttanut yhdessä kollegani Anna Hellsténin kanssa Teatteri Mundossa soveltavan teatterin produktiossa, joka sai ensi-iltansa syksyllä 2020.

Näiden lisäksi olen ollut mukana lukuisissa eri produktioissa järjestäjän sekä tuotannon assistentin työtehtävissä Tuotantoyhtiö Jämsä Oy:ssä sekä Linnateatterissa. Linnateatterin produktioissa olen myös kiertänyt teatteriesitysten mukana ympäri suomea järjestäjän työtehtävissä. Olen myös opettanut muutaman vuoden taiteen perusopetusta lapsiryhmille Turun Nuoressa Teatterissa, sekä lisäkouluttanut itseäni erilaisilla ammattilaisille suunnatuilla teatterikursseilla, laulu- sekä tanssitunneilla.

Teatterialan lisäksi minulla on pintakäsittelijä -maalarin perustutkinto sekä markkinointimerkonomin perustutkinto. Näistä kummastakin ammatista on ollut minulle todella paljon hyötyä myös teatterialalla.

 

Mikä minua kiehtoo teatterissa?

Kuva: Ville-Matias Roisko

Teatterissa minua kiehtoo yhteistyö ja yhteenkuuluvuuden tunne. Osana toimivaa työryhmää olen osa kokonaisuutta. Meillä on yhteinen päämäärä mihin pyrimme ja jokaisella on oma paikkansa ryhmässä. Kun ryhmän yhteistyö toimii, tunnen olevani turvassa, luotan ympärilläni oleviin ihmisiin, inspiroidun heistä ja saan olla juuri sellainen kuin olen. Minut hyväksytään ryhmään, minua kuunnellaan ja minut nähdään.

Teatterin kautta olen saanut tutustua monenlaisiin ja eri taustoista tuleviin huikeisiin ihmisiin ja olen löytänyt teatterin parista läheisiä ystäviä. Teatteri voi parhaimmillaan luoda turvallisen ympäristön, missä saa kokeilla ja epäonnnistua.

Edellinen ohjaustyöni on syventänyt rakkauttani teatteriin ja sen tekemiseen. Muistan miksi haluan tehdä teatteria. Soveltava teatteri on ydinosaamistani, ja pidän siitä, koska siinä pääsen todella lähelle kokemusasiantuntijoita ja heidän tarinoitaan. Ammattitaiteilijana toimin suodattimena heidän henkilökohtaisten tarinoiden ja lavalle tulevan teoksen välillä, jolloin teos koskettaa ja haastaa myös minua taiteilijana. Työssäni olen oppinut ymmärtämään erilaisten ihmisten elämäntarinoita, joka taas laajentaa tietouttani sekä maailmankatsomustani. Tämä on mielestäni myös teatterin tehtävä. Kertoa erilaisia tarinoita, ja näin opettaa meille inhimillisyyttä sekä laajentaa tietouttamme, jolloin pystymme kasvamaan ihmisinä.

 

Kun katsomme teatteriesitystä, tunnemme. Ja kun tunnemme, meidän tietoisuutemme laajenee ja osaamme ehkä tulevaisuudessa asettua myös toisen ihmisen asemaan. Osaamme edes yrittää ymmärtää miltä toisesta ihmisestä voisi tuntua, vaikka meillä itsellämme ei olisi suoranaista kokemusta hänen tilanteestaan.

 

Tämä on se kiehtova piirre, mikä pitää minut teatterin parissa. Toivon, että tulevaisuudessa Auran nuorisoteatterissa tekijät, sekä teatteriesityksiä seuraavat, saisivat edes pieniä välähdyksiä siitä, mitä teatteri on minulle antanut.

 

————————————————————————–