Auran kunnan vapaa-aikatoimi hallinnoi tänä vuonna LEADER-hanketta, jonka avulla Auraan perustetaan oma nuorisoteatteri.

Hanke on edennyt siihen vaiheeseen, että Auraamoon rakennetaan teatteritila. Samalla päätimme jatkaa Auran nuorisoteatteri -blogin päivittämistä, jotta voitte kaikki seurata mitä milloinkin tapahtuu. Tänne blogiin kirjoitan omia fiiliksiäni projektin edistymisestä sekä ylipäätään ajatuksiani teatterista. Toiveena on, että saan blogiin myös vierailevia teatterialan ammattilaisia, jotka kertoisivat omasta työnkuvastaan teatterin parissa. Olen siis Riitta Lindroos ja toimin Auran nuorisoteatterihankkeen hankekoordinaattorina. Vastaan hankkeen aikana siitä, että Auraamoon rakennetaan toimiva teatteritila tulevaa nuorisoteatteritoimintaa varten. Lisäksi luon kevään aikana suuntaviivat nuorisoteatterin toiminnalle sekä sen arvoille. Aloitin työni vuoden alussa ja olen todella ylpeä ja innoissani siitä, että pääsen toteuttamaan, ideoimaan ja luomaan Auran nuorisoteatteria yhdessä nuorten kanssa.

 

Auraamon näyteikkuna tammi- helmikuussa 2021

 

Olen toiminut vasta hetken tämän hankkeen parissa, mutta olen ehtinyt huomata auralaisten lämminhenkisyyden ja kiinnostuksen tätä hanketta kohtaan. Mikä voisikaan olla parempaa, kuin päästä alusta alkaen rakentamaan nuorisoteatteria ja sen toimintaa? Parasta on ettei minun tarvitse tehdä tätä kaikkea yksin. Ympärilläni on taitava ja osaava työyhteisö, jolta saan apua ja tukea pyytäessäni. Lisäksi auralaiset yhdistykset ovat osoittaneet suurta mielenkiintoa ja yhteistyöhalua nuorisoteatteria kohtaan. Joten tehdään nuorisoteatterista kuntalaisten oma yhteinen projekti, joka edistää  ja rikastuttaa yhteistyötä kuntalaisten välillä.

 

 

Miksi yhteistyö on tärkeää?

Teatteri on yhteistyötä ja mielestäni juuri siinä piilee se kuuluisa teatterin taika. Se hetki, kun kaikki tekijät puhaltavat yhteen hiileen ja ovat matkalla kohti samaa päämäärää. Ne hetket, kun kaikki toimivat yhteen, tukevat ja auttavat toisiaan. Naurunremakka raikaa, vaikka oltaisi vakavan aiheen äärellä. Ne ovat hetkiä, joissa muistan miksi itse haluan tehdä teatteria. Haluan olla osa turvallista yhteisöä, jossa voin luottaa siihen että minut kuullaan ja nähdään. Teatteri on turvallinen ympäristö tutkia ja kehittää itseään leikin ja luottamuksen avulla. Se on ympäristö, missä saan olla täysin oma itseni. 

Luottamus, yhteistyö, kuuntelu, läsnäolo, vuorovaikutus ja suostuminen, näitä sanoja viljellään teatterissa, eikä suotta. Jotta teatteriesitys voisi nousta katsojien iholle sekä tunteisiin, tarvitaan koko työryhmän panosta. Kukaan ei ole toista heikompi tai voimakkaampi. Teatterissa kukaan ei pärjää yksin. Jokaisella osa-alueella on oma tärkeä roolinsa, jota ilman teatterielämys ei olisi kokonainen. Jokainen osa-alue täydentää toistaan. Kun koko työryhmä saavuttaa yhteisen luottamuksen, he pystyvät mihin tahansa. 

 

Ensimmäinen projekti

Auraamon näyteikkunan teatteriosion on suunnitellut teatterialan visuaalinen ammattilainen Anniina Kuula.

Auraamon ikkunaan rakennettiin ensimmäisiä fiiliksiä siitä, mitä nuorisoteatterista voi tulla mieleen. Ikkunassa nähdään teatteripuvustaja Anniina Kuulan työnäytteitä hänen edellisistä produktioistaan, sekä ammatti- että harrastajateatterista. Kaikki mikä Auraamon näyteikkunan teatteripuolelta löytyy, on joko ollut teatterin lavalla, tai on visuaalisia suunnitelmia siitä, mitä lavalla tultaisi näkemään.

Anniina on ammatiltaan Muotoilija AMK ja hänellä on monen vuoden kokemus sekä pukusuunnittelusta että lavastuksesta ammatti- ja harrastajateattereissa. Anniinan pukuloistoa on päästy ihailemaan muun muassa Turun kaupunginteatterissa, Linnateatterissa sekä Teatteri Mundossa. Harrastajateattereista mainittakoon Kaarina Teatteri, Kaarinan nuorisoteatteri sekä Hirvensalon lasten- ja nuorten teatteri.

Auraamon ikkunan teatteriosio on osa Auran vapaa-ajan toimen suunnittelemaa näyteikkunaa, jonka toisessa päässä on koottu fiiliksiä avoimesta nuorisotyöstä. Näyteikkunan kokonaisuutta oli suunnittelemassa ja rakentamassa teatteripuvustaja Aniina Kuula, nuorisotyöntekijä Tiia Koski sekä koulunuorisotyöntekijä Tiina Rantamaa. Näyteikkunassa nähtävät valokuvat on ottanut Mika Nurmi.

Näyttely on nähtävissä helmikuun ajan. Käykää ihmeessä katsomassa ja fiilistelemässä!