Varsinais-Suomen hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista 1.1.2023 alkaen

Siirry Varhan verkkosivuille

Varhan sähköinen asiointi ja lomakkeet

Palvelut 1.1.2023 alkaen

Vuoden alusta sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen palvelut siirtyvät kuntien ja kuntayhtymien vastuulta hyvinvointialueelle. Uudistuksen myötä Auran perusturvan yksiköt henkilöstöineen siirtyvät 1.1.2023  Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varhan hallinnoitavaksi. Tästä johtuen myös vastuu sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvän tiedon julkaisemista, ajantasaisuudesta ja päivittämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.

Palvelut asiakkaille jatkuvat vuoden alusta toistaiseksi pääasiassa samalla tavalla kuin aiemminkin ja asioit pääasiallisesti oman asuinkuntasi tutuissa palveluissa ja toimipisteissä tuttujen ammattilaisten kanssa. Puhelinnumerot pysyvät samoina, mutta kunnan vaihde ei enää vuodenvaihteen jälkeen välitä sote-palveluiden puheluita, vaan puhelut ohjautuvat Varhan vaihteen kautta.

Varhan puhelinvaihteiden numerot ovat:

  • turkulaisten sote-palveluiden vaihde, p. 02 266 0000
  • muiden kuntien sote-palveluiden vaihde, p. 02 772 3111
  • Tyks sairaalapalveluiden vaihde, p. 02 313 0000
  • Pelastuslaitoksen vaihde, p. 02 263 3111

Ikääntyneiden palveluissa jo asiakkaina olevien asiointinumerot säilyvät samoina. Ainoa muutos on se, että uusien asiakkaiden tulee ottaa yhteyttä Varsinais-Suomen ikääntyneiden asiakas- ja palveluohjaukseen.

Ikäihmisten neuvonta

Varsinais-Suomen keskitetty ikääntyneiden asiakasohjaus
suomeksi p. 02 262 6164 (ma–pe 9–15)
ruotsiksi p. 02 262 6174 (ma–pe klo 9-12)

Kaikki hyvinvointialueen palvelut löytyvät Varhan verkkosivuilta. Sivusto on alkuvaiheessa suppea, mutta sivusto ja sieltä löytyvät palvelutiedot täydentyvät koko ajan. Jatkossa sivustolta löytyvät koottuna kaikki hyvinvointialueen palvelut sekä ajankohtaiset uutiset palveluihin liittyen.

1.1.2023 lähtien sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuslaitoksen palautteet tulee antaa osoitteessa www.varha.fi/palaute

Linkki Varhan verkkosivuille: Varsinais-Suomen hyvinvointialue

———————————————————————————————————————–

Palveluasumisyksikkö Hoivakoti

Auran Hoivakoti on Auran kunnan ylläpitämä tehostetun palveluasumisen yksikkö, joka tarjoaa ympärivuorokautista, kodinomaista ja turvallista asumista auralaisille vanhuksille. Hoivakodissa on 14 paikkaa pitkäaikaiseen asumiseen ja 1 lyhytaikaiseen hoitoon varattu paikka.

Toimintaamme ohjaavia arvoja ovat asiakaslähtöisyys, yksilöllisyys ja asukkaidemme oikeuksien kunnioittaminen toimintakyvyn laskiessakin. Toiminnalla pyritään ylläpitämään vanhusten omatoimisuutta ja itsemääräämisoikeutta. Hoivakodissa toteutetaan kuntouttavaa työotetta. Asukkaan voimavarat ja itsemääräämisoikeus otetaan huomioon jo hoitosuunnitelmaa tehtäessä ja asukasta kannustetaan ylläpitämään omaa toimintakykyään.

Toimintakyvyn ylläpitäminen ikääntyessä on tärkeää. Pyrimme avustamaan jokaista juuri oikealla tavalla, omatoimisuutta tukien. Asukas osallistuu pesuihin, pukeutumiseen, ruokailuun ja liikkumiseen hoivakodissa omien kykyjensä mukaan. Jo pienikin liike tuo tulosta, auttaa kehon hallinnassa ja ehkäisee kaatumisia.

Ruokailussa huomioidaan yksilölliset tarpeet ja mahdolliset ruokarajoitteet. Ruokailuajat ovat joustavia. Joka päivä tarjoillaan aamupala, lounas, iltapäiväkahvi, päivällinen ja iltapala. Tarvittaessa saa myös yöpalaa. Ateriat Hoivakotiin tulevat Arkeasta ja Kaareasta.

Hoivakodissa on tarjolla erilaista viriketoimintaa, jota toteuttavat sekä henkilökunta että erilaiset yhteistyötahot kuten seurakunta, kansalaisopisto ja yksityiset tahot. Kesäaikana hyödynnetään viihtyisää piha-aluetta, jolle pääsee istuskelemaan ja nauttimaan vaikka päiväkahvia.

Hoivakodin päivärytmi pyrkii noudattelemaan kunkin asukkaan normaalia elämänrytmiä. Aamutoimet tehdään ja aamupala tarjotaan joustavasti kunkin asukkaan omassa rytmissä. Päivän aikana on mahdollista oleskella yhteisissä tiloissa mm. lehteä lukien tai tv:tä katsellen. Kaikki ateriat tarjotaan yhteisissä tiloissa. Iltapäivisin kahvihetken yhteydessä on usein ohjelmaa. Myös nukkumaanmeno iltaisin tapahtuu yksilöllisellä tahdilla.

Hoivan toimintakertomus 2021

Yhteystiedot:

Mikonpolku 2a, 21380 Aura

Hoivakodin vastaava sairaanhoitaja puh. 040 504 5248.

Anna palautetta