Kirjastonkäyttäjän opas

KÄYTTÖSÄÄNNÖT

Kirjastokortti

Kortilla voi lainata kaikista Loimaan seutukunnan Loisto-kirjastoista (Aura, Koski Tl, Loimaa, Marttila, Oripää ja Pöytyä).

Kirjastokortin omistaja vastaa sillä lainatusta aineistosta. Jos kortti katoaa, siitä on ilmoitettava kirjastoon. Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen, seuraavista peritään maksu. Lainausoikeuden menettää, jos kirjastomaksuja on kertynyt 15 euroa.

Kirjastokortin saa 7-vuotiaana. Alle 15-vuotiaalta kysytään myös holhoojan suostumus ja henkilötiedot. Myös holhoojan yhteystiedot kirjataan tietokantaan, vaikka hän ei korttia haluaisikaan. Uutta korttia tehtäessä on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä.

Henkilörekisterilain mukainen rekisteriote kirjaston keräämistä henkilötiedoista on nähtävissä kirjastossa. Henkilötietoja ei luovuteta ulkopuolisille.

Lainaus ja palautus

Lainattaessa tarvitaan aina kirjastokortti. Lainat voi uusia kirjastossa, puhelimitse tai verkkokirjastossa. Lainojen uusimiseen tarvitset kirjastokortin numeron ja salasanan. Kannattaa pyytää maksuton eräpäivämuistutus sähköpostiosoitteeseensa.

Aineisto tulee palauttaa viimeistään eräpäivänä kirjaston aukioloaikana. Myöhästymismaksu alkaa kertyä heti tällöin. Palautusluukusta eräpäivänä kirjaston aukioloajan jälkeen palautetuista kertyy myöhästymismaksua, koska aineisto käsitellään palautetuksi seuraavana aukiolopäivänä.

Laina-ajat

Kirjat, äänikirjat, cd-levyt : 28 vuorokautta
Lehdet, dvd-levyt, konsolipelit ja kysytyt uutuudet: 14 vuorokautta

Varausmaksut

Aineistoa voi varata kirjastossa tai verkkokirjastossa. Varaaminen on maksutonta, mutta noutamattomasta varauksesta veloitetaan kaksi euroa. Varattua aineistoa säilytetään kirjastossa viikko siitä, kun saapumisilmoitus on lähetetty asiakkaalle.

Verkkoyhteydet

Kirjaston langaton internetyhteys ja varattavat asiakaskoneet ovat maksutta käytössä. Koneen voi varata etukäteen tunniksi kerrallaan.

Nimen- tai osoitteenmuutos

Ilmoita itse uudet tietosi kirjastoon. Kirjasto perii asiakkaalta maksun muuttuneiden tietojen selvittämisestä Väestörekisterikeskuksesta.

Tietosuojaseloste

Loisto-kirjastojen asiakasrekisterin tietosuojaselosteeseen voit tutustua tästä linkistä: Loisto-kirjastojen asiakasrekisterin tietosuojaseloste

MAKSUT

Yleisen kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta.” (Kirjastolaki nro 1492/2016 § 12)

Muistutusmaksut

Aineisto tulee palauttaa viimeistään eräpäivänä kirjaston aukioloaikana. Myöhästymismaksu alkaa kertyä heti tämän jälkeen:

0,20 € / vuorokausi viitenä päivänä viikossa, maksimimaksu 5 € / nide. Alle 18-vuotiaan lainaamasta aineistosta ei myöhästymismaksuja; muistutusmaksut ja laskutuslisä peritään.

 • 1. muistutus 2 €
 • 2. muistutus 2 €
 • laskutuslisä 5 €

Myöhässä olevasta aineistosta lähetetään kaksi huomautusta, jonka jälkeen palauttamattomasta aineistosta lähetetään lasku. Turmeltunut tai kadonnut aineisto on korvattava tai soveltuvin osin hankittava tilalle uusi.

Lainauskielto astuu voimaan, jos maksuja on kertynyt 15 euroa ja on voimassa siihen asti, kunnes maksut maksetaan.

Muut maksut

Eräpäivämuistutus sähköpostitse on maksuton (saat viestin 1-7 päivää ennen lainojen erääntymistä). Tilaa muistutus ja päivitä sähköpostiosoitteesi kirjastossa.

 • ensimmäinen kirjastokortti maksuton
 • kirjastokortti kadonneen tai vahingoittuneen tilalle 2 €
 • varaus Loisto-kirjastoista maksuton, noutamaton varaus 2 €
 • kaukolaina 4 €
 • tieteellisistä ja erikoiskirjastoista sekä ulkomailta tilatuista kaukolainoista peritään kunkin kirjaston pyytämä korvaus

Kopiot ja tulosteet

 • mustavalkoinen A4 0,30 €
 • mustavalkoinen A3 0,50 €
 • värillinen A4 0,60 €
 • värillinen A3 1,00 €
 • kaksipuolisten kopioiden hinta on kaksinkertainen

Kaikki maksut voi maksaa kirjastossa pankkikortilla tai käteisellä.