Auran kirkko

Auran kirkko sijaitsee vanhassa Prunkkalan kylässä noin 5 km Auran keskustasta Vanhaa Turuntietä kulkien Turkuun päin. Jo vuonna 1636 tällä paikalla oli oma kirkko, joka oli rakennettu mahdollisesti jo 1500-luvulla. Seurakunnan toinen kirkko rakennettiin vuonna 1691. Nykyinen, kolmas kirkko, on vuodelta 1804.

Lue lisää Auran seurakunnan nettisivuilla auranseurakunta.fi.

Aurajokilaakson kulttuurimaisema

Aurajokilaakso edustaa vanhaa ja kehittynyttä kulttuuri-Suomea. Se on yksi ympäristöministeriön nimeämästä valtakunnallisesti merkittävästä kansallismaisema-alueesta. Lähes 70 kilometrin pituinen Aurajoki saa alkunsa Oripään kankailta virraten Pöytyän, Auran, Liedon, Kaarinan ja Turun kautta mereen.

Joki on ollut merkittävä kulkureitti valta- ja paikallisteiden kanssa. Vanha Tampereentie seuraa edelleen tiiviisti Aurajokea. Myös varhaisin teollisuus, myllyt, sahat ja meijerit, sijoittui jokien varsille. Hoidetut jokivarret ovat mainioita luonto- ja maatilamatkailukohteita.

Aurajoesta sivujokineen on muodostunut tärkeä virkistyskohde jokivarren kunnille. Auran osalta voidaan jokivarren maisema- ja luontokohteista mainita Kuuskosken lehto ja Koskipirtti, Hypöistenkoski, Kirkonseudun jokinäkymät, Laukkaniityn kylämaisema (mm. 1998 Talonpoikaiskulttuurisäätiön kunniakilvellä palkittu Vähätalo) ja Leppäkosken pato. Maisemaan voi tutustua meloen,pyöräillen tai autoillen.

Koskipirtti

Koskipirtti ja Museotalo tarjoavat kävijöille ainutlaatuisen elämyksen Aurajokilaakson kansallismaisemassa. Koskipirtti edustaa aitoa talonpoikaista rakennuskulttuuria 1860-luvulta. Koskipirtissä kävijä kokee aikamatkan talonpoikaiseen työympäristöön ja kuulee talon historiaa.

Lue lisää Koskipirtin nettisivuilta koskipirtti.fi.

Veräjänkorvan museo

Veräjänkorvan museo on yksityinen museo, joka on auki sopimuksen mukaan. Museossa on esillä n. 3000 esinettä eri vuosikymmenten mukaan kalustetuissa huoneissa. Museo on perustettu 1971 ja se toimii Veräjänkorvan talon vanhoissa pää- ja sivurakennuksissa, Lahdon kylässä. Ari Vilén on kerännyt kokoelman Aurasta ja sen lähikunnista.

Museo on saanut myös merkittäviä lahjoituksia, joista esimerkkinä mainittakoon maanviljelijä Berndt Kupelan (1888-1956) kokoelma. Piharakennuksen sali on sisustettu pirtiksi naisten ja miesten työkaluineen. Päärakennuksen (vuodelta 1889) huoneet on sisustettu eri vuosikymmenien tyyliin viime vuosisadan lopulta 1930-luvulle. Päärakennuksesta löytyy myös sekatavarakauppa ja kellosepänverstas.

Museo on avoinna sopimuksen mukaan toukokuusta syyskuuhun.

Osoite: Turuntie 103, Aura
Tiedustelut: Ari Vilén p.040- 5332 825

Prunkkalan Poikettava

Prunkkalan Poikettava toimii entisessä lainamakasiinissa kirkon vieressä. Rakennus valmistui 1816 ja sitä laajennettiin 1897. Vuonna 1986 perustettu kotiseutuyhdistys aloitti kahvila- ja näyttelytoiminnan rakennuksessa 1992. Yläkerran näyttelytilassa on järjestetty mm. valokuva-, käsityö- ja taidenäyttelyitä. Jokakesäiseen ohjelmaan kuuluvat myös runo- ja lauluillat. Tiloja voi vuokrata esim. syntymäpäivien viettoa varten.

Osoite: Kirkkotie, Aura
Tiedustelut: Ari Vilén p.040- 5332 825