Jätehuolto

Auran kunta on osakkaana Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ssä.

Lounais-Suomen Jätehuolto on 17 kunnan omistama yhtiö. Huolehdimme kuntien puolesta asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja jäteneuvonnasta. Tarjoamme palveluita myös kuntien kiinteistöille. Yhtiön toimialueella asuu noin 417 000 asukasta. Vapaa-ajan asuntoja alueella on noin 36 000.

Lounais-Suomen Jätehuollon toiminta alkoi 1.9.2015, kun Rouskis Oy sulautui Turun Seudun Jätehuoltoon. Yhtiön omistajakunnat ovat Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo ja Turku. Suurimmat omistajat ovat Turun kaupunki 23 %:n ja Salon kaupunki 20,21 %:n osuuksilla.
Kunnat eivät rahoita yhtiön toimintaa. Jätehuoltopalvelut rahoitetaan pääasiassa jätteenkäsittely- ja palvelumaksuilla sekä jätehuollon perusmaksulla.

Yhtiön päätoimipaikat sijaitsevat Turun Orikedolla ja Salon Korvenmäessä. Yhtiön hoidossa on 4 jätekeskusta ja 8 lajitteluasemaa, joissa on kattavat jätteiden vastaanottopalvelut.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta

Auran kunnan lakisääteisenä jätehuoltoviranomaisena toimii Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta. Lautakunta päättää mm. jätehuoltomääräyksistä ja jätetaksasta sekä seuraa jätehuollon järjestämistä alueellaan.

Lautakunnan toimialueeseen kuuluu 17 kuntaa: Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo ja Turku. Lautakunnan vastuukuntana on Turun kaupunki.

Jätteenkuljetus, käsittely ja lajitteluasemat

Auran kunnassa on kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetusmalli eli jokainen kiinteistö huolehtii oman jäteastiansa tyhjennyksen tilaamisesta haluamaltaan jätteenkuljetusyritykseltä. Jätelainsäädännön mukaan kaikkien sekä vakituisten että vapaa-ajan kiinteistöjen pitää liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen.

Suuremmat jäte-erät voi toimittaa Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n jäteasemille lajiteltaviksi ja käsiteltäviksi. Lähin lajitteluasema on Auranmaan lajitteluasema.

Auranmaan lajitteluasema sijaitsee osoitteessa Aurantie 518, 21450 Tarvasjoki. Auranmaan lajitteluasemalla vastaanotetaan jätteitä peräkärry- ja pakettiautokuormina. Suurtuojien kuorma-autokuormia vastaanotetaan Topinojan jätekeskuksessa Turussa sekä Korvenmäen jätekeskuksessa Salossa.

Tietoja lajittelusta, jätteiden käsittelystä, jätehuoltomääräyksistä ja hinnaston löydät Lounais-Suomen Jätehuollon sivuilta.

Lisätietoja jätelainsäädännöstä löytyy Ympäristöministeriön sivuilta.

Biojätteen kompostointi-ilmoitus

Uuden jätelain myötä asukkaan tulee ilmoittaa kunnan jätehuoltoviranomaiselle (Aurassa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta) siitä, että kompostoi itse biojätteensä, jos biojätteen keräystä ei ole kiinteistölle järjestetty. Omasta kompostista tulee ilmoittaa 1.1.2023 mennessä. Jätehuoltoviranomaisilla on velvollisuus merkitä tiedot biojätteen käsittelyä koskevaan rekisteriinsä.

Kompostointi-ilmoituksen voi tehdä oheisella lomakkeella jätehuoltolautakunnalle jatehuoltolautakunta@turku.fi. Ilmoituksille avataan myöhemmin myös sähköinen asiointipalvelu.

Lisätietoa jätehuoltolautakunnan sivuilla

kompostointi-ilmoitus, täytettävä lomake (pdf)

Lomakkeet

Jätehuoltomääräykset
Jätetaksa 1.1.2022
Vastaanottomaksut lajitteluasema

Lähimmät kierrätyspisteet löydät osoitteesta:
www.kierratys.info

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
puh. 0200 47470
arkisin klo 9-15 (pvm/mpm)
asiakaspalvelu(a)lsjh.fi

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Mikonkatu 15 B
00100 Helsinki
Asiakaspalvelu kotitalouksille
0800 133 888 (ark. 7-21, la 9-18) maksuton
asiakaspalvelu(a)rinkiin.fi
http://rinkiin.fi/kotitalouksille

Sähkö- ja elektroniikkaromun keräys ja kierrätys:
www.elker.fi
www.serty.fi