Varsinais-Suomen hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista 1.1.2023 alkaen

Siirry Varhan verkkosivuille

Varhan sähköinen asiointi ja lomakkeet

Palvelut 1.1.2023 alkaen

Vuoden alusta sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen palvelut siirtyvät kuntien ja kuntayhtymien vastuulta hyvinvointialueelle. Uudistuksen myötä Auran perusturvan yksiköt henkilöstöineen siirtyvät 1.1.2023  Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varhan hallinnoitavaksi. Tästä johtuen myös vastuu sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvän tiedon julkaisemista, ajantasaisuudesta ja päivittämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.

Palvelut asiakkaille jatkuvat vuoden alusta toistaiseksi pääasiassa samalla tavalla kuin aiemminkin ja asioit pääasiallisesti oman asuinkuntasi tutuissa palveluissa ja toimipisteissä tuttujen ammattilaisten kanssa. Puhelinnumerot pysyvät samoina, mutta kunnan vaihde ei enää vuodenvaihteen jälkeen välitä sote-palveluiden puheluita, vaan puhelut ohjautuvat Varhan vaihteen kautta.

Varhan puhelinvaihteiden numerot ovat:

  • turkulaisten sote-palveluiden vaihde, p. 02 266 0000
  • muiden kuntien sote-palveluiden vaihde, p. 02 772 3111
  • Tyks sairaalapalveluiden vaihde, p. 02 313 0000
  • Pelastuslaitoksen vaihde, p. 02 263 3111

Ikääntyneiden palveluissa jo asiakkaina olevien asiointinumerot säilyvät samoina. Ainoa muutos on se, että uusien asiakkaiden tulee ottaa yhteyttä Varsinais-Suomen ikääntyneiden asiakas- ja palveluohjaukseen, p. 02 262 6164 (ma-pe klo 9–15).

Kaikki hyvinvointialueen palvelut löytyvät Varhan verkkosivuilta. Sivusto on alkuvaiheessa suppea, mutta sivusto ja sieltä löytyvät palvelutiedot täydentyvät koko ajan. Jatkossa sivustolta löytyvät koottuna kaikki hyvinvointialueen palvelut sekä ajankohtaiset uutiset palveluihin liittyen.

1.1.2023 lähtien sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuslaitoksen palautteet tulee antaa osoitteessa www.varha.fi/palaute

Linkki Varhan verkkosivuille: Varsinais-Suomen hyvinvointialue

————————————————————

Isyyden tunnustaminen

Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyyden selvittäminen hoidetaan lastenvalvojan luona sosiaalitoimistossa. Lastenvalvoja lähettää äidille kutsun isyysasian hoitamista varten saatuaan väestörekisterin ilmoituksen lapsen syntymästä. Näissä asioissa asiakkaiden on käytävä henkilökohtaisesti lastenvalvojan luona. Henkilöllisyystodistus on oltava mukana asioitaessa lastenvalvojan luona. Lastenvalvoja selvittää isyyden ja ottaa vastaan isyyden tunnustamisen. Ellei mies vapaaehtoisesti tunnusta lasta, vie lastenvalvoja äidin aloitteesta asian käräjäoikeuteen, jossa käynnistyy isyysoikeudenkäynti.

Isyyden ollessa epävarma esitetään tehtäväksi oikeusgeneettinen isyystutkimus (DNA-tutkimus). Lastenvalvojalta saa lähetteet ilmaisiin tutkimuksiin.

Avioliiton aikana syntyvän lapsen isä on äidin aviomies. Jos äidin aviomies ei ole syntyneen lapsen biologinen isä voi biologinen isä tunnustaa lapsen lastenvalvojan luona. Tällöin sekä äidin että aviomiehen on hyväksyttävä isyyden tunnustaminen.

Isyyden vahvistaminen on pääsääntöisesti lapsen edun mukaista ja tärkeää lapsen tunne-elämän kannalta. Äiti voi vastustaa isyyden selvittämistä aina, kunnes lapsi täyttää 15-vuotta. Siihen saakka äiti voi käynnistää isyyden selvittämisen milloin tahansa. Lapsella on oikeus 15-vuotta täytettyään itse vaatia isyyden selvittämistä ja vahvistamista.

Ainoastaan miehen tunnustettua isyytensä lastenvalvojalla, voi tämä jatkaa selvittämistä vastoin äidin tahtoa.

Kun isyys on vahvistettu, on lapsella oikeus:

  •     isänsä sukunimeen
  •     saada elatusta isältään
  •     periä isänsä ja isänsä puoleiset sukulaiset
  •     tavata isäänsä
  •     eläke- ja vakuutusetuuksiin, jos isä kuolee lapsen ollessa alaikäinen.