Tiedote. Julkaistu: 13.12.2022, 09:53Kela

**

Epävakaa maailmantilanne heijastuu vuoden 2023 äitiyspakkaukseen

Kela julkaisi vuoden 2023 äitiyspakkauksen. Ensimmäiset uudet pakkaukset jaetaan asiakkaille alkuvuodesta 2023. Pakkauksen tuotteiden valinnassa Kela kiinnitti erityistä huomiota niiden pitkäikäisyyteen. Epävakaa maailmantilanne ja yleinen kustannusten nousu näkyvät kuitenkin tuotteiden määrässä.

Äitiyspakkaus on palvellut ja tukenut lapsiperheitä suomalaisessa hyvinvointivaltiossa jo 85 vuotta. Tuleeko pakkaus säilymään myös seuraavat 85 vuotta? Korona-aika nosti yleistä materiaalien kustannustasoa ja hankaloitti saatavuutta. Ukrainan sodan vaikutukset ovat myös lisänneet entisestään markkinoiden epävakaata kehitystä.

Kun kustannukset nousevat, pakkauksen tuotteiden määrä vähenee

Hintojen nousu vaikutti myös uuden äitiyspakkauksen hankintoihin. Yhteen pakkaukseen käytettävällä 170 eurolla ei enää saa yhtä paljon tuotteita kuin aikaisemmin. Vuoden 2023 pakkauksessa on 38 erilaista tuotetta. Tuotteita on 5 edellisvuotta (2022) vähemmän. Vuoteen 2021 verrattuna tuotteiden määrä pienentyi 12 tuotteella ja 17 sitä edelliseen (2020).

– Tästä voi päätellä, että pakkauksen valikoima supistuu. Alkuvuodesta esitimme pakkausta kohti 30 euron arvon korotusta sitä valitettavasti saamatta. Positiivista on, että tuotteiden vastuullisuus, laatu ja pitkäikäisyys ovat parantuneet merkittävästi viime vuosina, äitiyspakkauksen sisällöstä vastaava suunnittelija Veera Petäjä Kelasta kertoo.

Nykypäivän tilanne toistaa hieman menneisyyttä, sillä jälleen perheillä on käytössään rahaa tavanomaista vähemmän. Pakkaus oli 85 vuotta sitten uusi, innovatiivinen ja konkreettinen tapa auttaa pienituloisia äitejä alkuun.

– Pakkaus on tapa tukea perheitä hyvinä mutta myös vaikeina aikoina. Pakkauksen valitsee rahallisen tuen sijaan yhä noin kaksi kolmasosaa, joten se on säilyttänyt suosionsa, kertoo suunnittelija Veera Petäjä Kelasta.

– Me Kelassa toivomme, että äitiyspakkaus jatkaa perheiden tukena seuraavat 85 vuotta, Petäjä jatkaa.

Tärkeimpiä ja monikäyttöisiä tuotteita

Kela on sisällyttänyt uuteen pakkaukseen kaikki merkittävimmät tuotteet, joita vauvaperhe tarvitsee arjessaan. Tuotteet ovat valikoitu huolella ja erityisesti niiden materiaalivalintoihin, laatuun ja vastuullisuuteen on kiinnitetty huomiota.

Kela haluaa korostaa uuden äitiyspakkauksen sisällössä monikäyttöisyyttä ja vastuullisuutta. Puuvillasta valmistetuista tuotteista suurin osa on luomupuuvillaa. Muutamissa tuotteissa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia. Kaikkien tuotteiden täytyy täyttää Suomen ja EU:n lainsäädännän turvallisuusvaatimukset.

– Pakkauksesta kuitenkin jäi joitain tuotteita pois siksi, että niistä ei saatu lainkaan tarjouksia, tällaisia olivat mm kondomit, kuolalappu ja pehmolelu, kertoo Veera Petäjä Kelasta.

Pakkauksen bodyista suurin osa on kietaisubodyja. Irrotettavalla jatkopalalla varustettuja bodyja pakkauksessa on kaksi ja kaikissa pakkauksen housuissa on käännettävät resorit vyötäröllä, mikä lisää tuotteiden käyttöikää.

Asiakkaiden toiveet on huomioitu tälläkin kertaa

Äitiyspakkauksen rakastetuimpiin tuotteisiin kuuluu monikäyttöinen vauvan ulkohaalari. Vuoden 2023 pakkauksen haalariin valikoitui yleisöäänestyksessä tummansininen Muumi-kuosi, joka sai 57,3 % äänistä. Ääniä tuli yhteensä 8 593 kpl. Peitteeksi muuntuvan makuupussin kuosista yleisö äänesti harmaan poikuekuvioinnin. Se sai 39,1 prosenttia äänistä. Yhteensä ääniä annettiin 8 592.

Aya Iwayan suunnittelema kuvitus Perhe koristaa myös tulevaa vuodelaatikkoa. Kuvituksessa seikkailevat sulassa sovussa karhu, hevonen, joutsen ja riekko sekä muita kotimaisia eläimiä perheineen. Syksyllä 2022 Kela järjesti kuosikilpailun, jonka voittajatyöt nähdään tulevien vuosien pakkauksissa. Vuodelaatikko on suunniteltu toimimaan vauvan ensisänkynä, pakkaus sisältää myös laatikoon sopivan patjan.

Äitiyspakkauksen mukana tulevassa onnittelukirjeessä on tietoa vanhempainpäivärahoista ja vuonna 2023 myös saamenkielillä. Kelasta voi edelleen tilata viime vuonna julkaistun saamenkielisen Ilo pisaroi! -ensikirjan. Lisäksi verkosta voi ladata pdf-version uudesta Kis, kis, kissanpentu-ensikirjasta kaikilla saamen kielillä.

Lisätietoa äitiyspakkauksesta:

  • Kuvat
  • Äitiyspakkauksen tuotekuvat ja lisätietoa äitiyspakkauksesta www.kela.fi/aitiyspakkaus-2023 (13.12.2022) Kuvat: ©Kela
  • Äitiyspakkausvideo 2023 ja ohjeet, miten haet äitiysavustusta www.kela.fi/aitiyspakkaus.
  • Lapsiperheiden pikaopas www.kela.fi/lapsiperheet-pikaopas.
  • Saamenkieliset perheet voivat tilata ensikirjan osoitteesta saame@kela.fi.