Tiedote. Julkaistu: 20.11.2023, 08:30 Lounais-Suomen Jätehuolto

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) poistotekstiilimyymälä on muuttanut Turun Kärsämäestä uusiin tiloihin Turun Pläkkikaupunkiin.

Uusi tekstiilien kierrätysmyymälä avataan nimellä Lemppari Euroopan jätteen vähentämisen viikolla (EWWR-viikko), keskiviikkona 22. marraskuuta kello 11–17.

LSJH:n tekstiilien kierrätysmyymälästä voi kuka tahansa käydä tekemässä tekstiililöytöjä edulliseen kilohintaan.

Myymälässä myydään vielä hyväkuntoisia vaatteita, vintagea ja kodintekstiilejä sekä kierrätyslankoja ja kankaita, joita kotitaloudet ovat lajitelleet poistotekstiilin keräykseen.

– Keräykseen tuodut käyttökelpoiset tekstiilit ja tuotteet pelastetaan jätteen synnyn ehkäisyn nimissä myymälään, josta ne pääsevät jatkamaan elämäänsä sen sijaan, että joutuisivat ennenaikaisesti hyödynnettäväksi materiaalina, kertoo LSJH:n materiaalineuvoja, Lempparin myymälävastaava Elina Kokko.

Kiinteistössä toimii myös LSJH:n lajittelulaitos

Myymälän lisäksi Pläkkikaupungin kiinteistöön ovat muuttaneet myös LSJH:n poistotekstiilin lajittelutoiminnot.

– LSJH:n poistotekstiilitoiminnot on nyt keskitetty Pläkkikaupunkiin. Lajittelulaitoksessa käsitellään ympäri Suomen kerättyä kuluttajapoistotekstiiliä. LSJH etsii jokaiselle lajitellulle poistotekstiilille parhaan kiertotalouden mukaisen kierrätysratkaisun, kertoo LSJH:n projektipäällikkö Aki Honkanen.

LSJH:n tuottamaa poistotekstiiliraaka-ainetta on käytetty jo muun muassa villalangan sekä uusien vaatteiden ja kodintekstiilien valmistukseen.

Siitä on tehty myös kuitukankaita, eristemateriaalia sekä täytettä huonekaluihin. Raaka-aineelle on myönnetty Avainlippu-merkki.

Tarjolla löytöjä, pullakahvit ja ympäristöneuvontaa

Lempparin avajaisissa voi ostosten lomassa saada ympäristöneuvontaa tekstiilien kestävään kuluttamiseen sekä poistotekstiilien lajitteluun ja kierrätykseen liittyen. Tarjolla on pullakahvit 200 ensimmäiselle asiakkaalle.

Myymälän sisääntulon yhteydessä on keräysastiat poistotekstiilille, joten myymäläkäynnin yhteydessä on mahdollista päästä eroon kotinurkissa lojuvista käyttökelvottomista poistotekstiileistä.

Avajaiset ovat kaikille kestävästä muodista kiinnostuneille suunnattu tapahtuma. Myymälä on 22.11. alkaen avoinna maanantaista perjantaihin kello 11–17.

Tekstiilien kierrätysmyymälä Lempparin avajaiset ke 22.11.2023 (Pläkkikaupunginkatu 27, 20320 Turku) klo 11–17. Myymälä on jatkossa avoinna ma–pe klo 11–17. Tervetuloa!