1) Jokaisen sotaa pakoon tulleen pitää ilmoittautua poliisiasemalle ja hakea Tilapäisen suojelun piiriin itsensä. Lisätietoa täällä: https://migri.fi/tilapainen-suojelu#haet

2) Tämän jälkeen pitää käydä ilmoittautumassa Vastaanottokeskuksen palvelujen piiriin lähimmässä vastaanottokeskuksessa.
Tämä siitä syystä, että Ukrainasta paenneet pääsevät normaalien heille kuuluvien prosessien ja palvelujen piiriin mm. terveydenhuollon ja vastaanottorahan osalta.

Myös kotimajoituksessa/tiloilla/ystävien luona majoittuvien pitää ilmoittautua vastaanottokeskukseen edellä mainituista syistä.
Mikäli henkilöllä ei ole paikkaa, johon jäädä pidemmäksi aikaa asumaan, vastaanottokeskus ottaa vastuun majoituspalvelun tarjoamisesta keskuksen tiloissa / järjestämisestä muulla tavoin. Haluamme muistuttaa, että kotimajoitukseen ukrainalaisia majoittaneet kuntalaisemme ovat velvollisia jakamaan tämän yllä olevan infon majoittamilleen henkilöille ja auttamaan heitä myös pääsemään hoitamaan näitä asioita poliisilaitokselle / vastaanottokeskukseen.

Lisätietoa täällä: https://migri.fi/tietopankki/vastaanottokeskukset

Turussa asiointi on keskitetty Lounais-Suomen osalta Raision poliisilaitokselle, jossa myös maahanmuutovirasto:
Mukaan pitää ottaa passi/syntymätodistus/henkilöllisyystodistus, jos on. Poliisiasemalla on Raisiossa hyvät resurssit, mutta ajoissa kannattaa mennä. Asiointi tapahtuu virka-ajalla klo 8-16.
Myös lasten tulee käydä ilmoittautumassa. Kaikista otetaan poliisilaitoksella kuvat henkilökorttia varten.
https://poliisi.fi/poliisin-yhteystiedot-turvapaikkaa-hakeville

Turussa Vastaanottokeskuksen ilmoittautuminen tapahtuu Pansion Vastaanottokeskukseen:
https://pns.fi/SPR_turun_vastaanottokeskus/


Kunnille ei ole osoitettu tällä hetkellä muuta roolia, kuin jakaa tietoa ja auttaa koordinoimaan kuntaan saapuneet ukrainalaiset heille kuuluvien palvelujen piiriin. Kouluikäisten lasten opetuksen järjestäminen kuuluu kunnalle.