Varautuminen häiriötilanteisiin

Auran kunta varautuu turvaamaan asukkaille elintärkeitä palveluita myös häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Ongelmia voivat aiheuttaa mm.

 • poikkeukselliset sääolosuhteet kuten myrskyt
 • laajat sähkönjakelun häiriöt
 • laajat tietojärjestelmähäiriöt
 • vesihuollon järjestelmien vakavat häiriöt
 • liikenteessä tapahtuvat suuronnettomuudet
 • vaarallisten aineiden huomattavat päästöt

Edellä mainittuja tilanteita kutsutaan normaaliajan häiriötilanteiksi. Näitä vielä vakavampia ovat ns. poikkeusolot, millä tarkoitetaan tilanteita, joissa yhteiskunnan elintärkeät toiminnot vaarantuvat tai uhkaavat vaarantua niin, että normaaliajan lainsäädäntö ei riitä niitä turvaamaan. Poikkeusolot määritellään valmiuslaissa, jonka pykäliä voidaan ottaa tarvittaessa käyttöön. Poikkeusoloja voivat olla mm. sota tai sodan uhka, kansainvälinen kriisi ja suuronnettomuus, joilla on kansalaisiin tai maahamme vakavia vaikutuksia.

 

Talven mahdolliset sähkökatkot

Sähkön jakelukeskeytykset ovat mahdollisia, jos kulutus ylittää sähkön tuotannon ja tuonnin. Näin voi käydä pitkien ja tuulettomien pakkasjaksojen aikana, mutta myös tuotannon ja jakelun häiriötilanteissa. Tällöin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu. Fingrid vastaa Suomen sähköjärjestelmän tasapainosta. Fingrid on päivittänyt arviotaan sähkön riittävyydestä alkaneena talvena. Riski sähköpulaan joutumisesta kylmänä talvipäivänä on kasvanut, koska Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy aiemmin ilmoitetusta.

Sähkön riittävyys pyritään turvaamaan kotitalouksille viimeiseen asti, mutta tänä talvena sähkökatkojen riski on tavallista suurempi. Jos kiertäviä sähkökatkoja joudutaan tekemään, ne ovat arviolta noin kahden tunnin pituisia. Katkot koskevat aina isompaa aluetta kerrallaan ja kaikkia alueen kiinteistöjä. Katkoja voidaan joutua tekemään samalle alueella useammin kuin kerran, mutta kahden sähkökatkon välissä on aina useampi tunti aikaa. Kriittisten sähkönkäyttäjien, kuten sairaaloiden, sähkönjakelu pyritään turvaamaan. Jos koko Suomen sähköjärjestelmä kaatuisi, sähköjen palauttaminen veisi useita tunteja tai kauemminkin, jona aikana koko yhteiskunta olisi ilman sähköä. Suunnitellut sähkökatkot ovat viimeinen keino estää koko sähköjärjestelmän kaatuminen sähköpulatilanteessa.

Kulutuspiikit

Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkiaamuina klo 8–10 ja alkuiltaisin klo 17-19. Sähköpula ajoittuu luultavasti juuri kulutuspiikkeihin. Sähkö katkeaa, jos kulutus ylittää tarjolla olevan sähkön määrän. Siirtämällä omaa sähkönkäyttöäsi edellä mainittujen tuntien ulkopuolelle, voit pienentää sähkökatkojen riskiä. Fingridin ilmainen Tuntihinta-mobiilisovellus seuraa pörssisähkön hintaa ja hälyttää, kun sähkö on kallista. Silloin sähkönkäyttöä kannattaa rajoittaa, vaikka ei itse pörssisähköä käyttäisikään.

Viestintä ja uutisointi

Kun sähköpulan riski on tiedossa, siitä uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee tiedotteen Fingridin ilmoittaessa kiristyneestä tehotilanteesta. Myös Fingrid, paikalliset sähköverkkoyhtiöt ja media tiedottavat sähköpulasta ja toimintaohjeista. Seuraa uutisia sekä kantaverkkoyhtiö Fingridin ja paikallisen sähköverkkoyhtiön viestintää ja sosiaalisen median kanavia. Jos sähköpulatilanne syntyy yllättäen, ei siitä aina ole mahdollista tiedottaa etukäteen. Sähköverkkoyhtiöön ei tarvitse olla yhteydessä sähköpulaan liittyvissä sähkökatkoissa. Sähköverkkoyhtiö tiedottaa asiakkaita tilanteesta mm. häiriökarttapalvelun ja erillisten tiedotteiden kautta sekä asiakkaille tehtävällä suoralla viestinnällä. Sähköpula päättyy, kun sähkön tuotanto ja tuonti riittävät jälleen kattamaan sähkön kulutuksen. Kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoittaa sähköpulatilanteen päättymisestä. Myös Auran kunta seuraa tilannetta ja viestii asiasta omissa kanavissaan.

Varaudu ennakkoon

Varaudu ennakkoon mahdollisiin sähkökatkoihin. On tärkeää, että sähkön jakelusta vastaavalla energiayhtiöllä on matkapuhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi tiedossa, jotta ennakkovaroitus sähkökatkoista saavuttaa sinut mahdollisimman aikaisin.

Mikäli kantaverkkoyhtiö Fingrid tai oma energiayhtiösi tiedottaa sähköpulasta, noudata ohjeita välittömästi. Jakelukeskeytyksestä saat tiedon omalta jakeluverkkoyhtiöltäsi.

 • Jakeluverkkoyhtiö Caruna vastaa sähkön jakelusta Auran alueella. Varmista, että Carunalla on ajantasaiset yhteystietosi.
 • Seuraa sähköyhtiösi tiedotusta.
 • Seuraa valtakunnallisia ja paikallisia tiedotusvälineitä.

Toimi näin, mikäli sähkön jakelu keskeytyy

 • Sammuta sähkölaitteet virtakytkimestä. Varmista etenkin liesi, sähkökiuas, kahvinkeitin, silitysrauta ja pesukoneet, jotta ne eivät aiheuta tulipalovaaraa sähköjen palattua.
 • Herkimmistä laitteista, esimerkiksi tietokoneista, voi varmuuden vuoksi ottaa pistokkeen irti.
 • Irrota auto lämmitystolpasta ja sähköauto latauspisteestä.
 • Pidä ikkunat ja ovet suljettuina, jotta lämpö ei karkaa.
 • Vältä jääkaapin avaamista sähkökatkon aikana. Pakastinta ei kannata avata lainkaan.
 • Tarkista, että kukaan ei ole jäänyt jumiin hissiin. Hälytä tarvittaessa apua kiinteistöhuollosta.
 • Pysy rauhallisena. Sähkökatkosta ei tarvitse ilmoittaa erikseen energiayhtiöön tai soittaa hätäkeskukseen, mikäli mitään henkilövahinkoa tai onnettomuutta ei ole sattunut.
 • Vältä veden käyttöä sähkökatkon aikana. Sähkökatko ei kuitenkaan vaikuta hanaveden laatuun. Vesijohtovesi on turvallista juoda myös sähkökatkon sattuessa
 • Sähkökatkon sattuessa viemäröinti toimii vain osittain. Vältä viemärin käyttöä katkon aikana eli älä käy esimerkiksi suihkussa ja älä vedä vessaa

Aina kun poistuu kotoa pidemmäksi ajaksi, on koti hyvä jättää sellaiseen kuntoon, ettei lyhyestä sähkökatkosta ole haittaa.

Puolustusministeriön Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin -opas

Lähteet: Fingrid, Astetta alemmas, Energiateollisuus, Omakotiliitto

 

Kotivara ja varautumisohjeet

Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin 72 tuntia eli kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Olisi myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.

Kotitalouksien varautumisesta on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Siksi jokaisen kannattaa varautua häiriötilanteisiin.

Jos sinulla on varautuminen hallussa, sinulta löytyy mm. kotivara eli muutama pullollinen vettä, helposti valmistettavia ruokatarvikkeita ja ruokaa lemmikkejäsi varten. Sinulta löytyy taskulamppu, sinulla on varalla
hieman käteistä rahaa sekä omat ja perheesi lääkkeet, hygieniatarvikkeet ja muita välttämättömyys
tarvikkeita.

Kotivaraan kuuluu:
-Vesiastiat (puhtaat ja kannelliset)
-Helposti valmistettavaa ja kaikille perheenjäsenille sopivaa ruokaa
-Lemmikkien ruokaa

Mitä muuta kotona on hyvä olla?
-Paristoilla toimiva radio ja paristoja
-Paristoilla toimiva taskulamppu ja paristoja
-Varavirtalähde esimerkiksi puhelimen lataamista varten
-Retkikeitin ja tulitikut
-Käteistä rahaa
-Välttämättömät lääkkeet
-Joditabletteja
-Hygieniatarvikkeet
-Ensiaputarvikkeet
-Käsisammutin/sammutuspeite

Lisää varautumisohjeita löydät viranomaisen 72 tuntia -verkopalvelusta https://72tuntia.fi/

Lähteet: 72 tuntia, Astetta alemmas

 

Vinkit energiatehokkaaseen varautumiseen pakkaspäivään

Auran kunta on mukana astetta alemmas kampanjassa. Astetta alemmas on valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja. Se tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä. Nyt on aika tehdä nopeavaikutteisia energiansäästötoimia.

 • Esilämmitä ja lataa autoa fiksusti
 • Aseta astetta alemmas huonelämpötila tiloissa, joissa ei oleskella
 • Säädä ilmanvaihto pienemmälle, jotta se ei viilennä huonelämpötilaa lisää
 • Käytä tulisijaa lisälämmönlähteenä
 • Tarkkaile ilmalämpöpumppua
 • Vältä lisälämmittimien käyttöä
 • Varo lämpöhukkaa
 • Sauno harkiten
 • Poissaolo kotoa
 • Sammuta tarpeettomat valot ja sähkölaitteet

Lähde: Astetta Alemmas